In deze podcast praten Phyleen en Jolanda over coaching bij stress & burn-out.
Verleden en toekomst
Jolanda praat met coachees over de toekomst, maar weet dat ze om duurzame stappen richting toekomst te zetten, ook naar het verleden zal moeten kijken. Cliënten hebben vaak iets diepers op te lossen om om te gaan met symptomen in het hier en nu.
‘Vroeger bestond een burn-out niet’
We maken het onderscheid in functionele stress, disfunctionele stress, overspannenheid en daarna hebben we het ‘pas’ over burn-out. Hoe komt het dat veel millennials claimen een burn-out te hebben? En waarom roepen zestigers dat dit vroeger niet bestond? Jolanda vertelt dat burn-out zich in verschillende levensfases kan openbaren, dat er vroeger anders over gesproken werd en dat millennials te maken hebben met een andere tijdsgeest: veel ballen in de lucht en een hoge lat. Én, zo ziet zij ook, worden er daarnaast ook snelle claims van burn-out gedaan, zonder echte diagnose.
De aanleiding
Jolanda haalt het boek van Peter Suijker aan, die praat over een muur die jarenlang is opgebouwd en vaak in één keer in elkaar valt. Iemand wordt dan overspoeld. Vaak is een ingrijpende gebeurtenis de aanleiding of de druppel, maar zit daar al jarenlang een ineffectief patroon achter.
Signalen
Als de draaglast teveel wordt voor de draagkracht, slaat dat snel op in het lichaam. Eerste signalen zijn daarom vaak: lichamelijke klachten, vergeetachtigheid, vermoeidheid, geen tijd meer nemen voor hobby’s, altijd bereikbaar willen zijn, etc. Deze signalen zijn zowel van overspannenheid als van burn-out, maar bij het eerste heb je nog de veerkracht om daar zelf nog iets mee te doen.
Voor iemand zorgen
‘Zorg goed voor jezelf’ is bij iemand met bovengenoemde klachten een heel ingewikkelde opmerking, want iemand weet vaak niet hoe, of kan het niet zelf. Hoe kun je zorgen dat er voor de ander geen ontkomen aan is, dat er nu voor jou wordt gezorgd? En welke vraag kun je aan je eigen vrienden stellen, waar je je zorgen om maakt?
Weer de werkvloer op
Wat is een gezonde re-integratie? Als er weer interesse is in de buitenwereld, is het volgens Jolanda belangrijk om met de leidinggevende afgebakende klussen/taken af te spreken. Zo zorg je dat iemand het gevoel heeft bijgedragen te hebben, maar wel taken kan afronden voor-ie weer naar huis gaat.
‘Ontspannen’
Weinig mensen beseffen zich wat effectief en ineffectief ‘ontspannen’ is. Lukt het om te ontspannen en tegelijkertijd te voelen of je lijf er wel of geen baat bij heeft? Naar buiten, een boek lezen, mediteren, zijn allemaal manieren die bij kunnen dragen aan gezonde ontspanning ten opzichte van alleen bankhangen en televisie kijken.
Nog een laatste advies van Jolanda: ‘Vertraag. En ga vanuit dat punt weer verder.’
Wil je graag in gesprek met Jolanda om te onderzoeken wat zij voor je kan betekenen? Mail haar op jolanda@vistrainingen.nl.